
Under den period då Kvarnvikens kvarn ägdes av Ljunglöf (1883-1927), fanns en strikt arbetsfördelning mellan kvinnor och män. Männen arbetade i kvarnen, medan kvinnorna stod för allt övrigt arbete, från barnpassning, matlagning, sömnad, städning och tvättning till att odla köksträdgård, ta hand om djuren och handla matvaror.
I köken fanns en gjutjärnsspis och en bakugn. Båda eldades med ved. För att få ved fick kvinnorna hugga och hämta in ved. Eld skulle ordnas i spisen innan mat kunde lagas. Vatten fanns i en brunn på gården. Allt vatten fick bäras in och slaskvattnet fick bäras ut. Att handla mat innebar många km vandring. Fortfarande på 1950-talet gick barnen i Kvarnviken och hämtade mjölk i Sjöhagen. Mjölken var inte pastöriserad och något kylskåp fanns inte, därför behövde mjölk hämtas varje dag.
Matvaror och en del köksutrusning förvarades i ett rymligt skafferi. Det finns också en jordkällare.
De kök vi idag är vana vid existerade inte. Det fanns inte arbetsbänkar förrän på 1910-talet, istället användes köksbordet. Det innebar ständigt dålig arbetsställning.
Kläder och textilier var dyra, och mycket möda lades ner på att sy kläder, sticka vantar och sockor, väva tyger och mattor samt lappa och laga. Att tvätta kläder var tungt, och på vintern plågsamt kallt. Först 1904 byggdes en tvättstuga nere vid sjön, där det fanns eldstad och mangel. Vridmaskin användes för att pressa vattnet ur kläderna, motsvarande när en tvättmaskin centrifugerar. Vattnet hämtas med hink i sjön, och där sköljdes också kläderna. Var det is på sjön, fick kvinnorna börja med att hacka hål i isen.
Städning av lägenheten gjordes med en sopborste. Med jämna mellanrum knäskurades golven.
När det var mycket att göra inom männens område, fick kvinnorna hjälpa till. I Kvarnviken kan de ha hjälp till med in- och utlastning, packning av mjöl och annan assistans till männen. De fanns vissa kvinnligt kodade uppgifter som män kunde göra, men en vuxen man lagade inte mat, diskade inte, bakade inte, tvättade inte, städade inte och skötte inte småbarn.

