Utrustningen i kvarnen – Sädeskross

Sädeskross av Överums Bruk

Sädeskross (havrekross)

Tillverkad av: Överums bruk. Överums bruk AB grundades år 1655 och är fortfarande aktivt.

Inköpt år: Okänt. Denna typ av sädeskross började tillverkas av Överums bruk år 1910. Finns upptagen i brandförsäkring 1916.

Placering: På mellanvåningen.

Funktion: Krossar säd mellan krosshjul.

Tillverkare: Övrerums bruk. 

Sädeskrossen ”Överum” har använts till att göra havrekross åt hästar. Havrekornen hälls i en trätratt på vindsvåningen och forslas sedan ner till maskinen på mellanvåningen. Matningen regleras av en handspak och kornen kläms eller krossas mellan två valsar (krosshjul).

Smeder vid Överums Bruk. Foto: J.E. Thorin 1902. Public domain.

Maskinens status

Ett av krosshjulen saknas. Drivrem finns men är inte pålagd. Trumman ned till källarvåningen är borttagen. Det finns några trätrummor bevarade på annan plats och det kan vara någon av dem. Spjället saknas vid inmatningen.

Underhåll och skötsel

Föreningens plan och målsättning 2003. Sädeskrossen ska sättas i körbart skick är det tänkt. Ett krosshjul måste införskaffas och drivremmen ses över. Trumman ned till första bottnen ska sättas tillbaka igen, alternativt måste en ny tillverkas. Nytt spjäll ska tillverkas.

Kommentar Dikman & Thomé 2003. Hittar man ett passande krosshjul bör det inte vara så svårt att få denna relativt enkla maskin att fungera. En förfrågan har skickats till Överums hembygdsförening om det möjligen går att hitta ett passande krosshjul till maskinen hos dem.

Genomförda åtgärder.

Referens

Kvarnvikens Kvarn i Råcksta: En kulturhistorisk dokumentation, av Lisa Dikman och Maria Thomé, 2003.