Efterlysning

Stockholms Sjötrafik – Mälaren (detalj). Gäller från islossningen 1890. Hela linjekartan kommer att visas i utställningen. (Kartan är en moderniserad version av Euréns linjekarta.)

Vi håller på att arbeta med en ny utställning i Museet. Den kommer att ha temat Stockholms Första Kollektivtrafik, vilket utgjordes av ett nätverk av ångbåtslinjer mellan landsbygden i Mälardalen och Stockholm.

Har du fotografier, berättelser eller något annat som är kopplat till den här tiden och som du vill dela med dig av så hör av dig till oss! Vi är tacksamma för allt. Kontakta jan-erik@kvarnvikensmuseum.se.

Ångbåtslinjerna hade sin storhetstid 1860-1930. I Saltsjön och i Stockholms innerstad finns några linjer kvar. Men de i Mälaren är borta, ersatta av bussar, lastbilar, tunnelbana, spårvagnar och bilar.

En av stationerna längs med ”gröna linjen” (se ovan karta) var Kvarnviken, eller Qvarnviken som det stavades.

Båtarna transporterade varor och passagerare. Till Kvarnviken kunde säd skickas för malning, och mjöl kunde skicka tillbaka eller för försäljning i Stockholm. Kvarnviken malde mycket åt gårdarna på Färingsö och Lovö. Ångbåtslinjerna var av stor betydelse för kvarnen.

Vi har hittat en del fotografier på fartygen, men nästan inga på de stationer (bryggor) som anlöptes. Vi har också fått tag i D.M. Euréns ångbåtskarta för Mälaren. En kopia på dessa kartor kommer att ingå i utställningen.

Linjerna ändrades efterhand, i synnerhet de första och sista åren. Kartan ovan visar de ”gröna linjerna” enligt 1890 tidtabell. Dessa linjer trafikerades under många år.

Den äldsta noteringen om Qvarnviken station, som vi hittat, är från 1884 då ångaren Lofö stod för trafiken.

Nya Dagligt Allehanda 31 maj 1884
Kanaans station omkring 1890. Nya Hillersjö ligger inne.

Lennart Rydberg har skrivit en bra bok om den här tiden som rekommenderas allas intresserade. Den heter Med ångbåt från land till stad: Ångbåtslinjer i Mälardalens jordbruksområden 1860-1950. Bokens finns också att köpa.

av Redaktionen

Kvarnkatten

%d bloggare gillar detta: