Ferd. Jensen

Københavns Møllestensfabrik og Møllebyggeri 1903. Public domain.

En solig dag i mars 2019 letade jag mig fram till Malmö Stadsarkiv i jakten på den försvunna skatten: ritningarna till Kvarnvikens kvarn.

Jag hade bara ett par timmar på mig, och denna gång kom jag ut tomhänt. Om jag i framtiden kommer till Malmö, och har tid över, kommer jag att fortsätta leta.

Även om jag inget hittade är bakgrunden till detta besök kanske av intresse. Jag har i tidigare inlägg skrivit om hur vi kommit över allt fler illustrerade kataloger med kvarnmaskiner från 1800-talet. Störst och mest framgångsrik var Ferd. Jensen.

Jacob Ferdinand Jensen föddes i Roskilde den 29 maj 1843. Hans far var mjölnare i Sankt Mortens Mölle ett stenkast från domkyrkan. Ferdinand lärde sig mjölnaryrket av sin far innan han som sjuttonåring gav sig ut i världen. Han arbetade i både Tyskland och Frankrike innan han 25 år gammal grundade Københavns Møllestensfabrik den 10 november 1868.

Till att börja med tillverkade fabriken de hett eftertraktade franska kvarnstenarna, gjorda på importerad fransk sten. Successivt kom allt fler produkter in i hans sortiment. Firman marknadsförde dessa genom olika priskuranter och trycksaker.

Jensen kom att sälja i hela Norden, och det blev därför praktiskt att etablera en filial i Malmö. Den fick namnet Malmö Franska Kvarnstensfabrik.

Några år senare, 1884, sammanställde han alla sina priskuranter och andra skrifter i “Illustreret Katalog over Maskiner og Artikler til Møllebrug fra Kjøbenhavns Møllestensfabrik og Malmø franska Qvarnstensfabrik”. Denna följdes upp 1893 med boken “Ferd. Jensens Haandbog i Mølleindustrien” som på svenska fick namnet “Handbok i kvarnindustrien”.

Ferd. Jensen´s Handbok i Kvarnindustrien.
Ferd. Jensen´s Handbok i Kvarnindustrien.

Idag är denna bok mycket svårt att komma över, men vi har ändå haft turen att hitta ett exemplar på ett antikvariat (1893 års utgåva).

I denna finns inte bara utförliga beskrivningar av alla maskiner och utrustningar han säljer, här finns också ingående beskrivningar i kvarnteknik. Bland annat hur en modern kvarn bör byggas med allt från rensverk till packning av mjöl via en serie valsstolar och siktar. Och här finns hela hans kundregister angivet som referens! Det är från detta register vi nu vet varifrån Ljunglöf köpte sina maskiner.

Knut Ljunglöf har köpt 2 valsstolar (en är borta), 6 siktar, en Eureka samt 4 andra maskiner.

Två av siktarna i Kvarnvikens kvarn är tillverkade av Jensens danska företag, därav den danska märkningen. Han använde varumärket Skandia.

Malmö Franska Kvarnstensfabrik sålde inte bara maskiner. De konstruerade och gjorde beräkningar åt kvarnägare på allt från enstaka förändringar i en befintlig kvarn, till anläggande av nya kvarnar. Detta kunde jag läsa mig till i de ritningsförteckningar jag fick tillgång till på Malmö Stadsarkiv.

Efter att Jensen dog blott 55 år gammal, tog hans änka tog över verksamheten i Köpenhamn. Den svenska grenen omvandlades till ett aktiebolag med namnet Aktiebolaget Malmö Kvarnstensfabrik. Den svenska delen fortsatte under många år, men har idag försvunnit, arkiven finns dock kvar i Malmö Stadsarkiv.

I Danmark kom företaget att byta namn flera gånger för att till slut flytta från Köpenhamn till Vester Åby på södra Fyn. Idag heter företaget Skiold Damas A/S.

Kanske har Jensens företag ritat och dimensionerat Kvarnvikens kvarn. I så fall finns möjligheten att ritningarna ligger och väntar på oss i Malmö. Oavsett vilket, Jensen har uppenbarligen haft en stor influens på kvarnen genom sina skrifter.

Helt tomhänt var jag inte efter mitt besök. Jag fick en inblick hur AB Malmö Kvarnstensfabrik arbetade med olika konstruktionsuppdrag åt kvarnar i hela Norden och jag hittade en uppgift att Ljunglöf köpt triören av dem. I tabellen anges att Ljunglöf köpt fyra andra maskiner av Jensen. En av dessa är alltså triören, en kan ha varit sugfläkten. Då återstår två maskiner, detta kan ha varit de båda ursprungliga vattenturbinerna i Kvarnen.

av Redaktionen

Kvarnkatten

%d bloggare gillar detta: