Hembygdsnytt nu på hemsidan

Nu finns alla nummer av förenings medlemstidning Hembygdsnytt att läsa här på vår hemsida. Du hittar dem här. Tack till Bosse som har scannat alla nummer!

Föreningen Vällingby Hembygdsgille bildades den 10 oktober 1984 vid ett möte på Trappan i Vällingby C. Hembygdsnytt började ges ut 1985. I första numret kan vi läsa att föreningen under sitt första år genomförde en mängd olika aktiviteter: studiecirklar, studiebesök, cykelpromenad samt att ”försöka få den mycket välbevarade vattenkvarnen vid Kvarnviken invid Kanaanbadet förklarad som kulturminnesmärke”.

Hembygdsnytt nummer 1 år 1992, Ivar Svensson minns sin hembyggd (läs hela texten här).

Som namnet Vällingby hembygdsgille antyder så var föreningen från början en hembygdsföreningen för Vällingby.

Veteranträff på platsen där Vällingby skola tidigare låg. Hembygdsnytt nummer 2 år 1998.
Vällingby skolhus. 6 augusti 1950 klockan 11:00. Foto Åke Blomberg, (CC BY-NC-ND).

I Hembygdsnytt nummer 2 från 1998 kan vi läsa om hur elever från gamla Vällingby folkskola besöker Vällingby C där deras gamla skola en gång låg innan dagens centrum byggdes. Det är svårt att förstå att det är samma plats.

Hembygdsnytt nummer 2 år 2004.

Föreningens mest uppskattade och besökta arrangemang har varit visningarna av kvarnen och försäljningen av mjöl. Därför har arbetet med kvarnen under årens lopp kommit att uppta allt mer av föreningens tid och resurser. Idag har vi bytt namn till Museet Kvarnvikens Kvarn & Såg.

Återinvigning av kvarnen skedde den 13 maj klockan 10:00 år 1990.

Tidningen Hembygdsnytt har blandat notiser om kommande arrangemang med berättelser från förr. Jag slutar därför med en uppmaning som fanns redan i det första numret.

Vi är också angelägna om att få kontakt med personer som känner till och kan berätta om hur det var förr i Vällingby och Hässelbytrakten!

Kontakta oss om du vill bidra med berättelser!

av Redaktionen

Kvarnkatten

%d bloggare gillar detta: