Pågående arbeten våren 2020

Arbetet med att renovera förkrossvalsstolen påbörjades under arbetsdagen 8 mars, då maskinen monterades isär och trummor rengjordes.

Valsstolen är tillverkad av K.H. Küne & Co i Dresden och inköpt 1882. Förkrossvalsstolen ingår i den serie maskiner som rensar säden före malning. I maskinen krossas ytterskalet på sädeskornet så att borstmaskinen sedan kommer åt att rensa bort smuts och damm.

Lagren visade sig vara svårt slitna och nya måste därför gjutas. För att få hjälp med detta hoppas vi på samarbete med museiföreningen Stockholm-Roslagens Järnvägar, som har en verkstad och utrustning för detta. En axel är sliten och måste svarvas ner. Dessutom måste hela maskineriet rengöras och valsarna putsas innan delarna kan monteras ihop igen.

Renoveringsarbetet med Eureka borstmaskin börjar nu närma sig slutet. Maskinen har monterats ihop med nya lager och en bit av plåtcylindern är bytt. Återstår att bygga och montera trummor för att transportera bort luftströmmen med dammet som borstas bort. Inmatningen av säden behöver också kompletteras med en skakmatning för att fungera utan risk för stopp.

av Redaktionen

Kvarnkatten

%d bloggare gillar detta: