Kvarnens dieselmotor

IMG_6839

Kvarnvikens kvarn har alltid haft reservkraft, eftersom vattnet i Kvarnsjön inte räcker till för att driva den stora kvarnen året om.

Nu för tiden använder vi en dieselmotor, en Bolinder Munktell 1053, tillverkad 1955 i Eskilstuna. Det är egentligen en traktor, en BM 35, som står fast monterad i maskinrummet. Den har funnits i kvarnen sedan 1990-talet.

I början av 2014 var det dags att renovera motorn. Den hade då gått många timmar och drog mycket olja. Det visade sig att 2 av de 3 kolvarna var sönderbrända och kolvringarna var trasiga. Det är otroligt att motorn ändå gick på slutet. Motorn helrenoverades med nya lager, nya cylinderfoder, nya kolvar och kolvringar, renoverat topplock, renoverad insprutningspump och renoverade spridare. Motorn provkördes i början av mars 2014. Den går nu väldigt bra och drar nästan ingen olja. Den är nu i nästan nyskick och kommer att kunna driva kvarnen i många år framåt.

Det är ett bra betyg för motormodellen att det fortfarande finns reservdelar att köpa till en motor som är 60 år gammal. Det tyder på att det finns många exemplar kvar av motorn som fortfarande används.

%d bloggare gillar detta: